Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Στιγμιότυπα από τo κυνήγι θησαυρού στο Π.Π. ΓΕΛ ΠΑ.ΜΑΚ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαΐου 2015 στους χώρους του Π.Π. ΓΕΛ ΠΑ.ΜΑΚ το Κυνήγι Θησαυρού στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ODS με υπέυθυνους της δράσης τους εκπαιδευτικούς Αλμπανάκη Ξανθή ΠE01και Αραμπατζής Γεώργιος ΠΕ19.
Το έτος 2015 έχει ορισθεί ως "Διεθνές Έτος Φωτός και Τεχνολογιών με βάση το Φως", με στόχο να αναδείξει, σε παγκόσμιο επίπεδο, τον τρόπο με τον οποίο το φως και οι βασισμένες σε αυτό τεχνολογίες επηρεάζουν κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής. Με έναυσμα αυτό το γεγονός, το σχολείο μας αποφάσισε την προσέγγιση της θεματικής του φωτός με τη συνδρομή ενός παιδαγωγικού παιχνιδιού. 
Με δεδομένο ότι οι εκπαιδευτικοί υπηρετούν διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα που, όμως, όλα σχετίζονται με κάποιον τρόπο με την έννοια "φως" και της γνώσης έλαβε χώρα το "Κυνήγι θησαυρού"  κι ο Θησαυρός ήταν τι άλλο; το "Φως"



To παιχνίδι αποτελεί μια διαθεματική προσέγγιση βιωματικής μάθησης βασισμένο στο μοντέλο του Kolb με βασικό στοιχείο την εμπλοκή της τεχνολογίας, εργαστήρια Φυσικών Επιστημών, αλλά και συμβατικά μέσα διδασκαλίας με διοίκουσα αρχή το στοιχείο του φωτός. Όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας κατέθεσαν ερωτήσεις-γρίφους που σχετίζονται άλλοτε άμεσα και άλλοτε έμμεσα με το φως.
Οι γρίφοι δίνονταν στους μαθητές με συμβατικούς και ηλεκτρονικούς τρόπους.




Ζητούμενο δεν ήταν οι στενές γνώσεις αλλά η συνειδητοποίηση της δύναμης της γνώσης που ξεπερνά όμως τα όρια των σχολικών εγχειριδίων και τους τοίχους του σχολικού συγκροτήματος. Όπως και το φως, σήμερα η γνώση τρέχει με καταπληκτική ταχύτητα. Οι μαθητές έπρεπε να συνδυάσουν γνώσεις και δεξιότητες και να αξιοποιήσουν τη δύναμη της τεχνολογίας. Ταυτόχρονα έπρεπε να συνεργαστούν και να επιδείξουν άμιλλα. Οι δραστηριότητες του παιχνιδιού περιλάμβαναν γρίφους και ασκήσεις περιήγησης μέσα από κρυμμένα στοιχεία διασκορπισμένα σε ολόκληρο το σχολείο. Συμμετείχαν συνολικά 20 ομάδες που απάντησαν σε 22 γρίφους. 


Συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν και φυσικά στους νικητές μας! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου